1. Raita de castravete
100 g de castraveti curatati de coaja si rasi, 100 g
de iaurt, cateva foi de coriandru, 1 lingurita de sofran, 1 lingura de nuca de
cocos rasa, 2 ardei iuti verzi bucatele, praf de ardei iute cum place, 1/2
lingurita de zahar, sare cat trebuie.
Pregatire:
amestecati toate ingredientele indicate impreuna cu iaurtul, serviti rece.
amestecati toate ingredientele indicate impreuna cu iaurtul, serviti rece.
2. Raita de ceapa (Salata de iaurt, ceapa taiata fin
si ardeiasi verzi)
2 cesti de iaurt, 1ceapa taiata fin, cateva foi de
coriandru, cateva foi de menta, 2 ardei verzi taiati marunt, 1 lingurita de
sofran, o lingurita de seminte de chimen prajite si macinate, o lingurita de
seminte de mustar, praf de ardei iute si sare cum va
place.
Puneti ceapa in apa 15 minute, strecurati si puneti
de-o parte. Amestecati iaurtul cu 2 linguri de apa si condimentul si bateti pana
cand este totul foarte spumos. Incorporati restul ingredientelor in afara de
frunzele de coriandru taiate. Serviti garnisind cu foile de coriandru.
3. Raita cu fructe
2 cesti de iaurt, 3 banane, 1 ananas mic, 2 mere, 1
mango copt, 1 ceasca cu seminte de rodie, foi de coriandru taiate, zahar, sare
si piper negru.
Amestecati iaurtul cu un batator de mana si incorporati sarea si zaharul pana cand iaurtul devine dens, apoi adaugati lapte sau apa. Taiati fructele in cubulete mici si adaugati-le la iaurt. Garnisiti cu coriandru taiat si rodie.
Amestecati iaurtul cu un batator de mana si incorporati sarea si zaharul pana cand iaurtul devine dens, apoi adaugati lapte sau apa. Taiati fructele in cubulete mici si adaugati-le la iaurt. Garnisiti cu coriandru taiat si rodie.
4. Raita de cartofi
2 cesti de iaurt, 2-3 cartofi fierti, 1/2 lingurita de praf de chimen prajit, sare, praf de ardei picant rosu, foi de coriandri taiate fin, 1-2 ardei picanti verzi tocati (facultativ).
Sfat: daca doriti un gust mai bogat frigeti cartofii in ulei pana la aurire.
Taiati cartofii in bucatele mici. Amestecati iaurtul cu apa pana cand devine moale. Adaugati sarea, praful de ardei iute, ardeii verzi, sarea si praful de chimen si amestecati bine. Acum adaugati cartofii. Garnisiti cu coriandru.
5. Salata de fasole cu ochi
175 g de fasole cu ochi, 1 rosie taiata fin, 1 ceapa taiata fin, 1 ardei tocat fin, 1 castravete taiat fin, 1 ardei iute taiat fin, 1 lingura de coriandru tocat, cateva foi de salata. Condimente: 1 lingura de suc de lamaie, 1/2 lingurita de zahar, 1 lingura de ulei, sare.
Fierbeti fasolea pana la coacere. Strecurati. Adaugati rosia,
ceapa, ardeiul, castravetele si ardeii iuti verzi. Turnati condimentul pe
salata. Lasati sa se raceasca. Asezati salata pe un pat de foi de salata.
Presarati cu foi de coriandru. Serviti rece.
6. Salata de ardei
umpluti
2 ardei, 1 ceasca de iaurt proaspat si dens, 1 ceasca de castraveti rasi, 1 lingurita de ardei iuti verzi taiati, sare.
Leagati iaurtul intr-o batista de musolina. Agatati-l pentru a
permite apei sa iese. Cand devine dens asezati-l intr-o forma. Stoarceti apa din
castravete si adaugati iaurtul. Adaugati ardeii verzi si sarea. Impartiti
fiecare ardei in doua si curatati, umpleti cu preparatul de iaurt si serviti
rece.
7. Salata de grau si
paneer
1 ceasca se seminte de grau dulce, 1 ceasca de paneer cubulete, 1 ceapa tocata, 2 ardei verzi taiati fin, 1/4 lingurita de praf de cucurma, 1/2 lingurita de zahar, 2 linguri de coriandru tocat, 2 linguri de ulei, sare.
Incalziti uleiul si coaceti ceapa si ardeii verzi. Adaugati graul dulce,
paneerul, turmericul si apa. Incalziti pana cand graul este copt, apoi adaugati
coriandrul. Luati de pe foc si tineti de-o parte. Serviti cald.
8. Orez cu lamaie
1 ceasca de orez, 1 ceasca de legume amestecate, 1 lamaie, 2 linguri de ulei, 1 lingurita de seminte de mustar, 1 lingurita de Urad din moong de la spalat, 1 lingurita de Chana Dal, un pumn de anacardi, un pumn de stafide, o piscatura de cucurma.
Fierbeti orezul, incalziti uleiul si adaugati toate celelalte
ingrediente cu exceptia lamaii si coaceti pana la coacerea finita. Acum
amestecati orezul cu celelalte ingrediente si adaugati sucul de lamaie.
Serviti
cald.
9.
Hyderabadi Birmani vegetarian
1 si
1/2 ceasca de orez basmati, spalat si
muiat in apa 30 minute, 200 g de cartofi curatati si taiati felii, 200 g de
morcovi curatati si feliati, 50 g de anacardi, 50 g de mandorle arse si
curatate, 25 g de smochine, 25 g de cirese glasate, 100 g de ceapa taiata fin, 4
ardei iuti verzi feliati, 1 lingurita de pasta de zenzero si usturoi, 1/2
lingurita de pulbere de cucurma, 1lingurita de praf de ardei iute rosu, 1 ceasca
de iaurt, 1 lingurita de zaferan, 2 linguri de lapte, 1/3 ceasca de frunze de
menta taiate, 1/3 ceasca frunze de coriandru taiate, 6 cardamoni verzi, 2
cardamoni negri, 6 cuisoare, 1 baston de scortisoara impartit in 4 parti, 3
frunze de laur, o picatura de macis, apa de trandafiri daca este necesar, 120 g
de Ghee, sare, un pic de pasta de porumb pentru a sigila bordurile
tigaii.
Puneti orezul lasat la muiat intr-o tigaie si
adaugati 3 cesti de apa, 3 cardamoni verzi, 1 negru, 3 cuisoare, 2 bucati de
scortisoara si 1 foaie de dafin. Incepeti sa fierbeti orezul pana la coacere
completa. Strecurati si puneti de-o parte. Bateti iaurtul intr-un castron si
impartiti in doua parti egale. Topiti zaferanul in lapte si adaugati o parte din
preparatul de iaurt. Incalziti Ghee intr-o tigaie, si adaugati cardamonii verzi
ramasi, cei negri si cuisoarele, scortisoara, frunzele de laur, macisul si
saltati la foc mediu pana cand incepe sa explodeze. Adaugati cepele si
auriti-le, adaugati ardeii verzi, zenzero, usturoiul si saltati tigaia un minut.
Acum adaugati cucurma, amestecati, adaugati legumele taiate fin si amestecati un
minut. Acum adaugati partea ramasa de iaurt simplu, amestecati, adaugati 2/3 din
ceasca de apa, fierbeti pana cand legumele sunt fierte. Cand legumele sunt
fierte adaugati fructele uscate si alunele.
Pentru a continua: in tigaia cu legumele fierte,
varsati un pic din preparatul de zaferan si iaurt, menta si coriandru. Apoi
acoperti cu jumatate din orez si din nou varsati preparatul de zaferan si iaurt
ramas, acoperiti totul cu orezul ramas. Puneti o panza umeda deasupra, acoperti
cu un capac si sigilati bordul cu pasta de faina de
porumb.
Puneti oala sigilata in cuptor 15 - 20 de minute.
Extrageti din cuptor si serviti cald.
10. Birmani Vegetarian
Pentru
marinare: 1 ceasca iaurt, sare, 2 ardei picanti verzi taiati, 1 lingurita de
pasta de usturoi proaspat, 1 lingurita de pasta de ghimbir proaspat, 2 lingurite
de frunze de manta proaspete taiate, 2 lingurite frunze de coriandru, 2 cesti de
legume asortate taiate in dungi (fasole verde, mazare, morcovi, conopida,
etc).
Pentru orez: 3 cesti de orez, 2 tomate taiate, 1
lingurita de praf de chimen proaspat, 1 lingurita de boia de ardei iute, 1
lingurita de praf de cuisoare, 1 lingurita de praf de scortisoara, 1 lingurita
de anacardi taiat, 1 baston de scortisoara rupt, 2 cuisoare, 2 cardamoni, 2 cepe
medii felii, 2 linguri de Ghee, o piscatura de sofran, 2 lingurite de lapte, 1
ceasca de felii de ceapa fripte pentru garnitura,
1/2 ceasca de menta taiata si foi de coriandru pentru garnitura.
1/2 ceasca de menta taiata si foi de coriandru pentru garnitura.
Amestecati impreuna toate ingredientele pentru
marinare, adaugati legumele si lasati sa se marineze o ora.
Incalziti untul intr-o tigaie si adaugati anacardi, scortisoara,
cardamonul si cuisoarele. Coaceti 15 secunde si adaugati ceapa felii. Cand ceapa
devine transparenta, adaugati legumele marinate si fara a adauga apa, fierbeti
legumele la foc mediu pana masala este gata, aroma se degaja si legumele sunt
complet fierte. Masala se va reduce si va pierde intreaga umiditate. Puneti de-o
parte. Spalati orezul si coaceti-l la vapori. Topiti zaferanul in lapte. Acum
luati cam o ceasca de orez copt si adaugati zaferanul. Adaugati acest orez
colorat la restul orezului fiert, astfel incat veti avea dungi portocalii in
orez. Intr-un platou asezati acest orez pe fund, varsati legumele deasupra si
intindeti bine. Acoperiti cu o folie platoul si puneti la cuptor la 150 de grade
C cam 20 minute. Dati de o parte folia si serviti cald, garnisit cu plantele
taiate si ceapa fripta.
11. Orez Jeera (Orez cu seminte de
chimen)
5 cesti de orez fiert, 1 ceapa taiata fin, 1/2 lingurita de seminte de chimen, 3/4 lingurita de praf de chimen, 4 lingurite de Ghee, sare cat trebuie. Serviti cu oricare dintre curry.
Incalziti uleiul in tigaie si adaugati semintele de chimen. Cind incep sa pocneasca adaugati ceapa si frigeti pana cand devine transparenta. Apoi adaugati praful de chimen si coaceti un minut. La sfarsit adaugati orezul copt si sarea si amestecati bine. Coaceti cateva minute la foc mediu si serviti.
12. Orez cu iaurt
6
cesti de orez fiert, 1 ceasca cu seminte de mustar, 3 cesti de iaurt simplu, 1/4
ceasca de smantana acida, 10 foi de curry, 2 ardeiasi taiati fin, 2 lingurite de
foi de coriandru taiate fin, 1 lingurita de ghimbir taiat fin, 1 ardeias rosu
uscat, o piscatura de assafetida, sare, 1 lingura de
ulei.
Serviti cu muraturi.
Intr-o tigaie mare asezati orezul fiert si adaugati
smantana acida si iaurtul si amestecati bine. Intr-o alta tigaie mare dispuneti
orezul fiert si adaugati smantana acida si iaurtul si amestecati bine. Intr-o
alta tigaie incalziti uleiul si puneti asafetida, foi de curry, ardeiasi verzi,
ghimbirul, ardeiul rosu, semintele de mustar si celelalte ingrediente. Cand
semintele de mustar incep sa pocneasca stingeti focul si transferati continutul
tigaii in iaurtul amestecat cu orez. Amestecati bine, daca este necesar adaugati
un pic de apa.
13. Orez cu tamarind
350 g orez, 6 ardeiasi rosii intregi, 1 lingurita de seminte de mustar, 1/4 ceasca de arahide tostate, 10-12 foi de curry, 1 ligurita de sofran, 3 linguri de pulpa de tamarind, 1/4 lingurita de assafetida, 2 linguri de ceci taiati (Chana dal), 3 linguri seminte de sesam (facultativ), 2 linguri de fasole neagra taiate (Urad dal), 1/2 lingurita de praf de cucurmina, 3 linguri de ulei, sare.
Spalati si puneti orezul la imuiat in apa 1/2 ora.
Strecurati si fierbeti orezul in multa apa fierbinte, cand este gata strecurati
si asezati pe o farfurie presarand un pic de ulei si amestecati un
pic.
Puneti de-o parte 2 ardeiasi pentru a-i praji si
taia fin si sofranul.
Incalziti 2 linguri de ulei si adaugati 4 ardeiasi
rosii, semintele de mustar, chana dal si urad dal. Saltati 2-3 minute pana cand
dals devine brun. Adaugati praful de cucurmina, asafetida, foile de curry,
arahidele, ghimbirul taiat si amestecati fierband 1/2
minut.
Adaugati pulpa de tamarind. Prajiti semintele de
sesam si macinatile grosolan cu 2 ardeiasi rosii. Incorporati preparatul uscat
si preparatul de tamarind cu orezul. Mestecati bine si serviti
cald.
14. Pulao
2 cepe, 220 g di ghee, 2 catei de usturoi tocati, 2 bucati de scortisoara, 12 cardamoni intregi, 1/2 lingurita de garunte intregi de pimento, 2 cesti de orez, 1/2 lingurita de sofran (topit in 1/4 de apa calda), 1 si 1/2 lingurita de sare, 120 g de stafide, 60 g mandorle decojite si usurel aurite in unt, apa fierbinte.
Pregatire:
Topiti Ghee intr-o oala cu capac care se inchide bine. Adaugati cepele, usturoiul si mirodeniile si prajiti pana cand cepele sunt moi insa nu aurite. Adaugati orezul si, amestecand ingetisor, prajiti pe foc incet inca 5 minute. Adaugati zaferanul topit in apa, sarea si apa firbinte cat trebuie pentru a forma deasupra orezului un strat de 5 centimetri. Puneti capacul si fierbeti la foc domol pana cand apa este toata absorbita si orezul este moale. Luati de pe foc, adaugati stafidele si mandorlele, amestecatu, serviti.
Topiti Ghee intr-o oala cu capac care se inchide bine. Adaugati cepele, usturoiul si mirodeniile si prajiti pana cand cepele sunt moi insa nu aurite. Adaugati orezul si, amestecand ingetisor, prajiti pe foc incet inca 5 minute. Adaugati zaferanul topit in apa, sarea si apa firbinte cat trebuie pentru a forma deasupra orezului un strat de 5 centimetri. Puneti capacul si fierbeti la foc domol pana cand apa este toata absorbita si orezul este moale. Luati de pe foc, adaugati stafidele si mandorlele, amestecatu, serviti.
15. Machhi pulao
30 g unt, 1 lingurita de cucurmina paraf, 2
lingurite de garam-masala, 1 ciuf de patrunjel toact, 1/2 lingurita de chili
praf, 2 lingurite de sare, 2 lingurite de suc de lamaie, 1/2 kg filet din
pestele preferat, 1 ceapa tocata, 1 ceasca de orez, 3 cesti de apa
calda.
Pregatire:
taiati pestele in bucati mici. Incalziti jumatate din unt intr-o tigaie mare; adaugati ierburile, condimentele, 1 lingurita de sare si lasati sa se prajeasca untul 3-4 minute. Udati cu sucul de lamie, amestecati. Cresteti flacara, uniti delicat bucatile de peste, varsand deasupra incontinu cu lingura zeama din tigaie si atentie a nu le reupe. Dupa 5 minute luati pestele din tigaie. Intr-o alta tigaie auriti ceapa in untul ramas: cand este moale si transparenta, insa nu aurita, adaugati sarea care ramane si orezul si amestecati, lasati sa se aureasca la caldura inca 5 minute. Varsati deasupra orezului sosul ramas in tigaia in care ati aurit pestele; amestecati bine, udati cu apa calda, fierbeti; acoperiti si fierbeti la foc incet 25 minute, sau pana cand orezul este aproape moale. Amestecati-l, adaugati deasupra bucatile de peste si lasati la foc moale punand capacul pana cand s-au incalzit. Serviti cald.
taiati pestele in bucati mici. Incalziti jumatate din unt intr-o tigaie mare; adaugati ierburile, condimentele, 1 lingurita de sare si lasati sa se prajeasca untul 3-4 minute. Udati cu sucul de lamie, amestecati. Cresteti flacara, uniti delicat bucatile de peste, varsand deasupra incontinu cu lingura zeama din tigaie si atentie a nu le reupe. Dupa 5 minute luati pestele din tigaie. Intr-o alta tigaie auriti ceapa in untul ramas: cand este moale si transparenta, insa nu aurita, adaugati sarea care ramane si orezul si amestecati, lasati sa se aureasca la caldura inca 5 minute. Varsati deasupra orezului sosul ramas in tigaia in care ati aurit pestele; amestecati bine, udati cu apa calda, fierbeti; acoperiti si fierbeti la foc incet 25 minute, sau pana cand orezul este aproape moale. Amestecati-l, adaugati deasupra bucatile de peste si lasati la foc moale punand capacul pana cand s-au incalzit. Serviti cald.
16. Orez aromatizat cu
menta
2 cesti de orez basmati, 1 ceasca de foi de menta proaspete, 1 ceasca de mazare verde proaspata, 1 ceapa mare taiata felii, 1 lingurita de pasta de ghimbir si usturoi, 1 lingurita de pasta de ardei iute verde, 3 linguri de Ghee, sale cat trebuie.
Serviti cald cu raita de
castravete.
Pregatire:
curatati si spalati orezul. Scufundati-l in apa 15-20 minute. Incalziti untul clarificat intr-o tigaie si prajiti cepele pana la aurire. Apoi adaugati pasta de ghimbir si usturoi si cea de ardei iute. Coaceti pana cand apare o aroma puternica. Acum adaugati mazarea verde si orezul strecurat. Adaugati 4 cesti de apa si sare. Cand pulao este aproape gata incorporati foile de menta si lasati sa fiarba 2 minute.
curatati si spalati orezul. Scufundati-l in apa 15-20 minute. Incalziti untul clarificat intr-o tigaie si prajiti cepele pana la aurire. Apoi adaugati pasta de ghimbir si usturoi si cea de ardei iute. Coaceti pana cand apare o aroma puternica. Acum adaugati mazarea verde si orezul strecurat. Adaugati 4 cesti de apa si sare. Cand pulao este aproape gata incorporati foile de menta si lasati sa fiarba 2 minute.
17. Orez Korma
Pentru orez: 1 1/2 ceasca de orez, 2 foi de laur, 2 bastonase de scortisoara, 2 cardamoni, 2 cuisoare, 2 prize de praf de cucurmina, 2 linguri de Ghee.
Pentru Korma: 2 cesti de muguri de moong, 2 tomate
oparite si taiate, 2 cepe rase, 1 lingurita de praf de seminte de coriandru si
cumin, 1 lingurita praf de ardei iute, 1/2 lingurita de zahar, 1 ceasca de
lapte, 3 linguri de smantana proaspata, 3 linguri de Ghee,
sare.
Pasta obtinuta tocand aceste ingrediente pentru
korma: 3 catei de usturoi, 1 lingurita de pasta de ghimbir, 2 cardamoni, 1
lingurita de anacardi, 1 lingurita de seminte de
cumin.
Pentru coacere: 1 lingura de unt
clarificat.
Pregatire:
Pentru orez: incalziti untul clarificat si frigeti foile de dafin, scortisoara, cardamonul si cuisoarele 1/2 minuto. Adaugati orezul, praful de cucurmina, sarea si 4 sau 5 cesti de apa si fierbeti.
Pentru orez: incalziti untul clarificat si frigeti foile de dafin, scortisoara, cardamonul si cuisoarele 1/2 minuto. Adaugati orezul, praful de cucurmina, sarea si 4 sau 5 cesti de apa si fierbeti.
Pentru Korma: incalziti untul clarficat intr-o
tigaie si auriti cepele pana cand devin roz clar. Adaugati praful de seminte de
coriandru si cumin, pasta de ghimbir si usturoi si praful de ardei iute si
coaceti un minut. Acum adaugati la acest preparat rosiile si coaceti inca 5
minute. Adaugati mugurii de moong, 1/4 ceasca de apa, zaharul si sarea si
coaceti cateva minute. Intr-o alta tigaie amestecati laptele, smatana si pasta
macinata de cardamon, anacardi si semintele de macsi adaugati acest preparat la
korma si coaceti citeva minute.
Apoi puneti 1 lingura de unt clarificat intr-o tava
de cuptor si formati etaje alternate de orez si korma incepand si terminand cu
orezul. Acoperiti si puneti la cuptor 30 minte. Se serveste cald, rasturnat pe
un platou.
18. Conopida Pulav
3 cesti de orez basmati, 1 conopida, 3 cartofi, 1 lingurita de pasta de ghimbir si una se usturoi, 4 ardei picanti verzi tocati, 1/4 ceasca de ulei vegetal, 1 lingurita de praf de cucurmina, 3 cepe tocate, 3 tomate tocate, sare.
Serviti cu muraturi sau
iaurt.
Pregatire:
frigeti incetisor orezul in uleiul vegetal, fierbeti apoi in oala sub presiune. Curatati conopida si fierbeti. Taiati cartofii in bucatele mici si prajiti in ulei. Incalziti uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa, pasta de ghimbir, de usturoi si rosiile tocate.
frigeti incetisor orezul in uleiul vegetal, fierbeti apoi in oala sub presiune. Curatati conopida si fierbeti. Taiati cartofii in bucatele mici si prajiti in ulei. Incalziti uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa, pasta de ghimbir, de usturoi si rosiile tocate.
Frigeti cu praful de cucurmina, praful de ardei iute
si garam masala si ardeii verzi si amestecati totul cu orezul fiert. Adaugati
cartofii prajiti. Garnisiti cu foile de coriandru si serviti
cald.
19. Chutney de tomate
30 g ardei iuti verzi uscati, 1 bucatica de ghimbir verde, 2 catei de usturoi, 1/2 ceasca de otet.
Tocati impreuna ardeii, ghimbirul si usturoiul;
uniti cu o parte de otet si amestecati bine. Aruncati tomatele 1 minut in apa
fierbinte, decojiti, feliatile si asezati intr-o caserola, adaugati otetul ramas
si fierbeti pana cand rosiile sunt moi. Adaugati ingredientele tocate, zaharul
si sarea si fierbeti pana cand ajung la consistenta justa. Lasati sa se
raceasca, puneti intr-un borcan si inchideti. Serviti
rece.
20. Chutney de fructe amestecate
200 g prune de copt, 200 g merede copt, 200 g pere sau piersici, 12 catei de usturoi, 7 g radacina proaspata de ghimbir, 2 lingurite de garam-masala, 1 lingurita de seminte de cumin, 2 lingurite de sare, 2 linguri de stafide, 1 si 1/2 lingurita de chili praf, 1/2 ceasca de zahar brun, 1/4 litru de otet.
Pregatire:
taiati bucatele prunele fara sambure, perele si
merele, curatate de coaja si samburi. Tocati usturoiul si ghimbirul. Reuniti
toate ingredientele intr-o oala larga, fierbeti, continuati fierberea cel putin
35 minute, amestecand des si sdrobind usurel fructele cu o lingura de lemn.
Luati de pe foc si lasati sa se raceasc complect inainte de a pune in in
borcane. Serviti rece.
21. Chutney de datteri
500 g di datteri, 30 g ardei iute verde proaspat, 15 g ghimbir verde, 7 g usturoi, 1 ceasca de otet, 1/2 ceasca de zahar, 1/2 limgurita de sare.
Pregatire:
scoateti samburii de datteri si apoi tocati impreuna cu ardeiul, ghimbirul, usturoiul, udand cu putin otet.
scoateti samburii de datteri si apoi tocati impreuna cu ardeiul, ghimbirul, usturoiul, udand cu putin otet.
Cu otetul ramas si zaharul pregatiti un sirop;
adaugati ingredientele tocate si sarea si coaceti la foc lent pana cand
compozitia este densa. Luati de pe foc, lasati sa se raceasca, puneti intr-un
borcan si inchideti. Serviti rece.
22. Chutney de menta
proaspata
1 buchet de menta proaspata, o ramura de coriandru proaspat, sucul de la 1/2 lamaie, usturoi tocat, ghimbir praf, chili verde, sare. Spalati foile de menta si cele de coriandru, si zdrobitile pasta. Uniti celelalte ingrediente, amestecati, puneti intr-un borcan, inchideti si conservati in loc racoros. Serviti rece.
23. Chutney de ceapa (chutney de ceapa acru
-dulce)
3 cepe mari tocate fin, 6 catei de usturoi, 4 ardei iuti uscati, 1/2 lingurita de tamarind, sare.
Pentru condiment: 1/2 lingurita de seminte de cumin,
1/2 lingurita de seminte de mustar, praf de cucurmina o piscatura, o piscatura
de assafetida, 50 foi de curry.
Serviti cu Idli si Dosa.
Serviti cu Idli si Dosa.
Pregatire:
macinati ceapa, usturoiul si ardeii rosii creand o pasta fina si puneti de-o parte. Acum intr-o tigaie separata incalziti doua linguri de ulei si adaugati toate ingredientele indicate ca condimet. Coaceti pana cand semintele de mustar incep sa sara, atunci adaugati pasta macinata si frigeti 1 minut. Luati de pe foc si transferati pe platou.
macinati ceapa, usturoiul si ardeii rosii creand o pasta fina si puneti de-o parte. Acum intr-o tigaie separata incalziti doua linguri de ulei si adaugati toate ingredientele indicate ca condimet. Coaceti pana cand semintele de mustar incep sa sara, atunci adaugati pasta macinata si frigeti 1 minut. Luati de pe foc si transferati pe platou.
24. Pudina Chutney
1 pumn de foi de menta spalate si tocate. 1 ceapa mica tocata, 3-4 catei de usturoi zdrobiti, 1 bucatica mica de ghimbir feliat, 4-5 ardeiasi verzi tocati, 2-3 lingurite de suc de lamaie, 1 lingurita de semnte de cumin sau praf de cumin, sare.
Serviti cu samosas si alte snack
fripte.
Pregatire:
Frulati ingredientele formand o pasta spumoasa folosind o picatura de apa.
Frulati ingredientele formand o pasta spumoasa folosind o picatura de apa.
25. Sos de ardei si
usturoi
200 g pasta de tomate proaspata, 4 lingurite de sos de ardei iute, 1/2 lingurita de ghiombir ras fin, 1 catel de usturoi zdrobit, 1 lingurita de zahar. Amestecati toate ingredientele si frulati.
26. Chutney dolce
9-10 datteri, 1 lingurita de tamarind, 2 lingurite seminte de cumin tostat si macinat, 1 lingurita de seminte de coriandru tostat si macinat, 1 lingurita de zahar de trestie praf, sare.
De obicei se serveste cu masala puri, chat,
etc.
Luati semintele din dateri si frulati cu celelalte
ingrediente formand o pasta moale.
27. Chutney verde
2 cesti de coriandru tocat, 4 ardeiasi verzi, 1 lingurita de iaurt, 1 ceapa mica, 1 - 2 lingurite de zeama de lamaie, 3 lingurite de zahar, o piscatura de Amchur (praf de mango), sare si ardei iute .
Pregatire:
amestecati toate ingredientele si frulati, adaugati o picatura de apa daca este necesar.
amestecati toate ingredientele si frulati, adaugati o picatura de apa daca este necesar.
28. Chutney cu nuca de
coccos
2 cesti de nuca de cocos proaspata taiata, 10 ardeiasi rosii uscati, 1 ramura de foi de curry, o piscatura de asoefetida, 1/2 lingurite de seminte de fan grec, 1 rosie mica, sare.
Serviti cu dosas, idli si orez
simplu.
Incalziti ulei si adaugati foi de curry, asafetida,
fanul gresi ardeiasii rosii. Frigeti pana la coacere. Adaugati sarea si la
sfarsit adaugati la nuca de coccos si rosia si frulati formand o pasta
moale.
29. Loochi
1
ceasca de faina alba,1 lingurita de sare, 6 linguri de apa calda, 15 g unt, ulei
pentru a frige.
Amestecati impreuna faina si sarea si adaugati untul
si incorporati-l, udati cu apa calda si lucarati pana cand aveti o pasta
consistenta si omogena. Impartiti in 6 bucati, fiecareia ii dati forma sferica
si trageti, infarinana usor, o foaie rotunda si subtire. Frigeti aceste foi una
cate una, in ulei cald si mult in asa fel incat sa fie aurite pe ambele parti.
Strecuratile crocante, eliminand execul de grasime. Serviti cald sau rece cum va
place.
30. Dal ki Puri (Puri facut din Dal si
mirodenii)
1 si
1/2 ceasca de faina, 50 g Dal de ceci zdrobit, 1 o ceapa mare tocata, 2 ardeiasi
verzi tocati, 1 lingurita de praf de ardei iute, 1/4 lingurita de seminte de
cumin, apa pentru pasta, ulei pentru frigere, sare.
Curatati, spalati si lasati la muiat toata noaptea dalul de ceci zdrobit. In ziua
urmatoare macinati dalul intr-o pasta fina, adaugati ceapa, ardeiasii, praful de
ardeiasi, sarea si semntele de cumin si macinati inca 1-2
minute.
Strecurati faina si adaugati ingredientele macinate si amestecati
bine, adaugati doar putina apa pentru a obtine o pasta tare. Impastatii bine 10
minute pana cand se obtine o pasta moale insa nu lipicioasa. Impartiti aceasta
pasta in parti egale, si intindeti pe fiecare pe un disc care sa fie un pic mai
gros decat puris normal.
Incalziti uleiul intr-o tigaie pana cand incepe sa fumege, luati
puri si intindeti in uleiul fierbinte si se va umfla in cateva secunde si va
incepe sa se prajeasca. Pasasti usurel centrul puruului in centru, aceasta-l va
ajuta sa se unfle.
Odata
gata luati-l din tigaie si puneti pe o foaie de hartie pentru a scaote excesul
de ulei si pastra cald.
31. Poori
1 si 1/2 faina de porumb integral, 2 cesti de faina alba, 10 lingurite de drojdie praf, sare, 30 g unt, apa calda, ulei pentru frigere.
Amestecati intr-un castron fainile, drojdia si sare, adaugati
untul si incorporati, adaugand apa calda cat trebuie pentru a face o coca.
Lucrati-o apoi o puneti de-o parte, acoperita sa se odihneasca lumatate de ora.
Apoi o reluati, continuati framantatul, impartiti in bucati si trageti foi
rotunde si suntiri cu diametrul 15-20 centimetri, pe care le veti frige una cate
una, in graba si rasucindu-le astfel incat sa se coloreze pe ambele parti, in
ulei abundent si cald; ar trebui sa se unfle. Eliminat excesul de grasime.
Serviti calde.
32. Pudhina parantha (painica cu menta
umpluta)
Pentru pasta: 2 cesti de ceai de faina integrala, 1/2 lingurita de sare, 2 lingurite de ulei.
Pentru
sosul de menta: 3/4 ceasca foi de menta, 1 lingurita de suc de lamaie, 1/2
lingurita rasa de semninte de cumin, 3 ardeiasi verzi, 1 lingurita rasa de
sare.
Pentru
umplutura:2 cesti de ceai de conopida, 1 ceasca de seai de mazare verde fiarta,
1 cartof taiat, 1 ceapa tocata, sucul de la o lamaie, 2 piscaturi de gran
masala, 1 lingurita de coriandri tocat, 1 lingurita de ardeias verde tocat, 1/2
lingurita rasa de zahar, 2 lingurite ulei, sare.
Pentru coacere:2 lingurite de ulei sau unt pentru
fiecare. sfat: acesta este un parantha cu un mare continut de fibre cu
carbohidreti complexi care sunt un inzvor mai bun de energie si sunt optimi
pentru atleti care au nevoie de multi crbohidrati complexi si putina
grasime.
Serviti cu iaurt
proaspat.
Varsatu toate ingradientele pentru sos cu 1/2
lingurita de apa iontr-un mixer si frulati. Amestecati salsa de menta cu faina,
uleul si sarea si pregatiti o pasta usoara. Framantati bine si impartiti in 20
de portii. Intindeti portiile in rotis subtiri.
Presarati cu sare conopida si lasati-o de-o parte 10
minute. Acum extrageti apa din conopida storcand-o cu mainile. Zdrobiti mazarea
verde. Incalziti uleiul si adaugati cartoful si mazarea zdrobita. Presarati cu
un pic de apa, acoperiti si coaceti pana cind este moale. Adaugati conopida si
ceapa si coaceti un minut. Adaugati sucul de lamaie, garam masala, coriandrul,
ardeiasii verzi, zaharul si sarea. Impartiti in 20 de
portii.
Puneti o portie de umplutura in fiecare roti si
impachetati. Depuneti toti rotis pe o tava unsa, penelati cu un pic de unt
clarificat si dati la cuptor pana cand apar pete maro. Sau coaceti-le intr-o
tigaie pe ambele laturi si acoperitile cu unt. Serviti
cald.
33. Aloo ka parantha (paine de faina de grau umpluta cu Ghee si
cartofi)
Pemtru
aluat: 1 ceasca de faina (Atta), 1 lingura de ulei,
apa.
Umplutura:2 cartofi mari fierti si curatati, 4-5
ardeiasi verzi tocati fin, 1 lingurita de foi de coriandru, sre si parf de ardei
rosu cat place, ulei / unt clarificat pentru
parantha.
Sfaturi: in
anotimpul cald adaugati sare cartofilor doar cand pregatiti paranthas.
Daca o faceti inainte sarea va face un aluat
cleios.
Serviti cu sau muraturi.
Zdrobiti cartofii, adaugati foile de coriandru si
ardeiasii verzi. Amestecati bine. Adaugati la aceasta compozitie toate
mirodeniile si amestecati bine. Impartiti pasta in mici parti egale si intindeti
in forma de mici puri. Acum asezati compozitia dinainte deasupra si intindeti
totul intr-un paratha.
Acum coaceti pe o tava sau gratar cu unt clarificat
pana devin auriti si serviti cald.
34. Chapati
1 si 1/2 faina de porumb integral, 2 cesti de faina alba, 1 lingurita de sare, 10 g unt, apa calda.
Strrecurati impreuna fainile facandu-le sa cada intr-un castron
mare, adaugati untul si incorporati-l cu mainile. Adaugati apa rece cat trebuie
pentru a obtine un aluat de consistenta justa si framantati mai multe minute.
Acoperiti si lasati sa se odihneasca o oara. Reancepeti sa framantati aluatul,
daca este necesar adaugand un pic de apa rece. Impartiti in bile mari ca o nuca,
si apaltizati-le. Coaceti pe o placa calda, usor unsa, pana cand aluatul este
usor aurit insa nu duri, intoarcetile pe cealalta parte apoi le intoarceti din
nou si apasati marginile astfel se vor umfla. Serviti cald cu sau fara unt. Cu
aceeasi reteta, doar topind in apa de adaugat la aluat 6 linguri de zahar brun
se pot face chapati dulci.
35. Pane cu ceapa
2 pachetele de drojdie uscata activa, 3/4 ceasca de apa calda, 2 cesti de lapta incalzit si racit, 3 linguri de zahar, 2 1/2 lingurite de sare, 3 linguri de unt, 6 1/4 cesti de faina comuna, 1 ceapa tocata fin.
Pregatire:
Intr-un castron mare, amestecati drojdia, apa calda si 1 lingurita de zahar. Puneti de-o parte. Adaugati latele, zaharul ramas, sarea, untul, faina si ceapa. Amestecati pana cand se formeaza aluatul, apoi varsati pe o suprafata cu faina. Framantati pana cand aluatul devine elastic.
Intr-un castron mare, amestecati drojdia, apa calda si 1 lingurita de zahar. Puneti de-o parte. Adaugati latele, zaharul ramas, sarea, untul, faina si ceapa. Amestecati pana cand se formeaza aluatul, apoi varsati pe o suprafata cu faina. Framantati pana cand aluatul devine elastic.
Ungti un castron mare, puneti aluatul si acoperiti
cu un prosop umed, lasati sa se odihneasca 30 minute si sa dospeasca. Impartiti
aluatul in doua. Formati painisoarele si punetile in doua forme unse. Lasati sa
se odihneasca inca 30 minute pentru a doua dospire. Puneti la cuptor 40 minute.
36. Rajasthani Masala Dal (o mancare delicioasa cu mirodenii
Rajasthani)
1/2 ceasca de Urad (linte neagra) Dal, 1 ceasca de Rajmah, 2 cepe medii tocate, 1 ceasca de sos de rosii bulion, 3 ardeiasi verzi tocati, 1 lingurita de pasta de ghimbir si usturoi, 1/2 lingurita de praf de cucurmina, 1/2 lingurita de praf de ardei rosu, 1/2 lingurita de Garam Masala, 8 cesti de apa, 1/2 ceasca de unt clarificat, sare cat trabuie, un pumn de frunze de coriandru.
Serviti cu batis. Pentru Batui vedeti reteta Dal Bati.
Scufundati uradul si ramjah in apa 6-7 ore. Intr-o oala sub
presiune puneti ambele dal cu ceapa, ghimbirul, usturoiul, mirodeniile si apa si
coaceti pana cand preparatul este moale.
Intr-o
oala frigeti pasta de rosii cu untul clarificat si adaugati dalul copt, ardeiul
iute macinat, frunzele de coriandru si fierbeti pana cand sunt bine amalgamate.
Amestecati si serviti cald.
37. Labia (fasole cu ochi cu
sos)
2 cesti de fasole cu ochi, 1 1/2 lingurite de coriandru macinat, 3/4 lingurita de cumin macinat, 1/2 lingurita praf de cucurmina, 2 linguri de ulei, 1 ceapa mica tocata, 1 lingurita de ghimbir tocat, 1/2 lingurita de seminte de cumin, 1 rosie medie tocata, sare cat trebuie.
Intr-o oala muiati fasolea
in apa o noapte intreaga avand grija ca fasolea sa fie scufundata tot timpul. In
ziua urmatoare strecurati fasolea, reasezati-o in apa si fierbeti. Adaugati
sarea, coriandrul, cuminul si cucurmina. Fierbeti pana cand fasolea este moale,
cam 30/45 de minute. Incalziti uleiul intr-o tigaie adanca. Adaugati
ceapa, usturoiul si ghimbirul si cuminul. Frigeti cam 10 minute si adaugati
risia. Coaceti inca 5 minute si adaugati fasolea si apa de fierbere. Continuati
sa fierbeti, cu oala descoperita, pana cand fasolea este moale insa nu complect
zdrobita.
No comments:
Post a Comment